Tale ved Masterejsning 27. april 2013 - se billeder her

Sikken pragtfuld dag. Den har vi set frem til længe – og selvom vi ikke kommer til at slå varmerekorden f den 27. april 1993, hvor temperaturen nåede op på 28,6 grader! – så vil vi het sikkert huske denne dag.

Vores formand Torkil Pugh skulle til konfirmation i dag, så jeg har fået fornøjelsen af at byde velkommen til masterejsning. Rigtig hjerteligt velkommen til vores borgmester Kirstine Bille, velkommen til vores sponsorer og alle Rigmorfolkene og velkommen til alle andre godtfolk.

Der har været hektisk travlhed i værkstedet i Bådshoppen og vores hyggelige Fiskerihavn i de seneste dage. Vinterens store, frivillige arbejdsindsats med at fremstille nye master og rig skulle afsluttes, og alt gøres klart til i dag.

Masterne er tro kopier af de originale master, som skibet var apteret med, da det blev bygget i 1935. Når masterne om kort tid er sat på plads, har vi nået endnu en milepæl i det omfattende restaureringsprojekt med at tilbageføre Ålekvasen Rigmor så tæt som muligt på sin originale udførelse - et arbejde vi afslutter i september i år. Vi gør alt det her fordi vi kan lide det og fordi vi ved, at i takt med, at fiskeriet dør ud, er bevaring af gl. brugsfartøjer som Ålekvasen Rigmor en forudsætning for at kunne fortælle historien om fiskeriet som livsgrundlag for egnen og for at bevare Fiskerihavnens autentiske miljø til glæde for borgere og turister.

Restaureringsprojektet støttes af LAG, Syddjurs Kommune og lokale sponsorer, som alle forstår betydningen af at bevare Ålekvasen og Fiskerihavnens miljø. Vi siger tusind tak for jeres støtte, og vi kvitterer med en aktiv indsats inden for bevaring og formidling af den lokale kystkultur, bl.a. ved den årlige Havnefest i Fiskerihavnen, som i år finder sted lørdag den 6. juli.

Selvom arbejdet med Rigmor er holdarbejde, som I alle skal have stor ros for – så vil jeg i dag tillade mig at fremhæve Ole Sørensens og Einar Westermanns indsats. Kære Ole, du er altid til stede, og vi nyder godt af dine kæmpestore og fagligt kompetente indsats. Kære Einar, uden din viden, erfaring og evne til at tegne, beregne og egenhændigt udføre gammelt, maritimt håndværk inden for master og rig - så er jeg bange for, at vi ikke var nået i mål!  Tusind tak til jer begge. Kære Borgmester, vi er meget glade for, at du - på trods af din travle hverdag - tager dig tid til at gøre denne dag til noget helt særligt og hjælper os med at holde traditionen i hævd ved at lægge mønter under stormasten. Der er mange meninger om betydningen af det, men det skulle være helt sikkert, at mønten bringer held.

Jeg er også glad for den mail du sendte i går, Kirstine, hvor du ordret skrev, at du er parat til at gå ned i ”hullet”, når mønterne skal lægges på plads. Jeg ved ikke om du troede, du skal igennem mastehullet, men så galt er det dog ikke. Nu vil jeg nemlig overrække dig og Einar to blankpudsede kobbermønter fra 1935 - der var ikke råd til sølv - og bede jer om at gå ned og lægge dem i taphullet i den nye mastestol.

 

Thorkild Hansen